Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΛΛΑΖΩ ΣΕΛΙΔΑ ..ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Αγαπητοί φίλοι της βιβλιοθήκης, 

“Ο κόσμος μεταβάλλεται διαρκώς. Τα πάντα αλλάζουν για όλους. Οι προκλήσεις είναι πιεστικές: η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή, η δημογραφική μετάβαση, η μετανάστευση, η ανισότητα, και η πίεση στα δημόσια οικονομικά. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα οικολογικό χρέος που επηρεάζει τα πάντα. Εμείς θα είμαστε θύματα αυτής της αλλαγής ή ... θα αποφασίσουμε να Αλλάξουμε Σελίδα; “
Αυτή ήταν η αφορμή, η πρώτη σκέψη που οδήγησε την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στον σχεδιασμό του νέου της εκπαιδευτικού προγράμματος “ΑλλάΖΩ Σελίδα” το οποίο πραγματεύεται δράσεις βασισμένες στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Όμως, αποδείχθηκε πως ο κόσμος μεταβάλλεται ταχύτερα από αυτό που νομίζουμε και ο άγνωστος, μέχρι τώρα, κορονοϊός “επισκέφθηκε” την χώρα μας, προτού καν οι βιβλιοθήκες του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών προλάβουν να “μελετήσουν” την 1η Σελίδα αυτού του βιβλίου.  
Φαίνεται πως οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης βρέθηκαν στο προσκήνιο με τρόπο που κανείς δεν τον περίμενε και αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα σε ολόκληρο τον πλανήτη μάχεται για το πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία. Η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών κρίνεται απαραίτητη. Τα αποτελέσματα αυτών αποδεικνύονται άμεσα σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση της υγείας των ανθρώπων ενώ ταυτόχρονα εντοπίζονται παράπλευρα οφέλη που λειτουργούν ευεργετικά για τον πλανήτη. 
Έτσι, όλοι #menoumespiti, μικροί και μεγάλοι, στις πόλεις και στα χωριά και εκμεταλλευόμαστε τις προσωπικές και οικογενειακές μας συλλογές-βιβλιοθήκες. Ο χρόνος διαστέλλεται…  η καθημερινότητα αλλάζει… η μοναξιά επιδεινώνεται… οι σκέψεις και τα συναισθήματα πολλαπλασιάζονται… Άραγε, μπορούμε να “Αλλάξουμε Σελίδα...από τη βιβλιοθήκη↔ στο σπίτι”; 
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (EBE) παραμένει και επιμένει στον στόχο της, να ενημερώσει και να κινητοποιήσει μικρούς και μεγάλους να Αλλάξουν Σελίδα σε θέματα όπως η φτώχεια, η πείνα, η υγεία, η εκπαίδευση, η ισότητα, η ενέργεια, η ανάπτυξη, το κλίμα, η ειρήνη, η δικαιοσύνη ακόμα και αν εκείνοι παραμένουν στο σπίτι. 
Από την Παρασκευή 28/03/2020 και για έναν μήνα, η ΕΒΕ θα προτείνει στις βιβλιοθήκες μέλη του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ) δύο εργαστήρια την εβδομάδα, με απώτερο σκοπό όλες οι οδηγίες να αποστέλλονται στους χρήστες - μέλη αυτών των βιβλιοθηκών σε ολόκληρη τη χώρα. Η σχέση μεταξύ βιβλιοθήκης και σπιτιού είναι αμφίδρομη καθώς αναφερόμαστε σε ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε στη βιβλιοθήκη όμως λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα αυτές τις μέρες “μεταφέρεται” προσωρινά στο σπίτι. Η συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων της βιβλιοθήκης και των μελών της δεν σταματά ποτέ, αντιθέτως ενισχύεται και δυναμώνει με τέτοιες δράσεις. 
Πρόκειται για δράσεις δημιουργικής απασχόλησης, με επίκεντρο πάντα το βιβλίο, τις οποίες οι μικροί μας φίλοι (και όχι μόνο) θα μπορούν να τις υλοποιούν στο σπίτι. Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων, οι όμορφες δημιουργίες τους θα μπορούν να αποστέλλονται στην βιβλιοθήκη του τόπου τους και από εκεί να “ταξιδέψουν” σε ολόκληρη τη χώρα με την πολύτιμη βοήθεια των social media. Σε περίπτωση που αναζητάτε διευκρινίσεις σχετικά με την υλοποίηση των εργαστηρίων, μπορείτε να απευθύνεστε στη βιβλιοθήκη του τόπου σας και τους ανθρώπους που τόσον καιρό εμπιστεύεστε. Εναλλακτικά, μπορείτε να στείλετε τις απορίες σας στην Ομάδα Διαχείρισης Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της ΕΒΕ και του ΔΕΒ στο network@nlg.gr.
Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε αυτές τις μέρες, ίσως είναι μια ευκαιρία να αναρωτηθούμε, να αναζητήσουμε, να διερευνήσουμε, να ενημερωθούμε, να προβληματιστούμε και εν τέλει να ταξιδέψουμε μέσα από κάθε μορφής βιβλίο και δράση με συνοδοιπόρους τους δικούς μας αγαπημένους ανθρώπους. 
ΑλλάΖΩ Σελίδα για μένα, για σένα, για τον κόσμο, τον πλανήτη, για όλους μας!

Περισσότερες πληροφορίες στο https://network.nlg.gr/

1η ΔΡΑΣΗ: Tο πρώτο μας εργαστήριο, Με σημαία την ελπίδα”, στο οποίο προτείνουμε στα παιδιά να δημιουργήσουν ένα λάβαρο, μια σημαία για την ελπίδα, την υγεία, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και να την κρεμάσουν στα μπαλκόνια τους, σε κάθε γειτονιά, κάθε περιοχή, κάθε πόλη. Μια σημαία με ζωγραφιές ή και συνθήματα. Σημαίες που οι γείτονες δίπλα, απέναντι, από πάνω ή από κάτω στα διαμερίσματα, θα τις βλέπουν και θα γεμίζουν αισιοδοξία. Σημαίες που θα μας συντροφεύουν στην στενή θέα που έχουμε αυτές τις μέρες και θα μας κάνουν να χαμογελάμε.


2η ΔΡΑΣΗΣτο δεύτερό μας εργαστήριο, τοποθετούμε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας τον άνθρωπο. Τις μέρες αυτές ο άνθρωπος βρίσκεται “εξόριστος” σπίτι του. Και γι’ ακόμη μια φορά έχει ανάγκη τον άλλον άνθρωπο για να καταφέρει να επιβιώσει και να ανθίσει πάλι έξω από τα ανοιχτά παράθυρα και τα διπλανά μπαλκόνια. Όσα χρόνια κι αν περάσουν το ζητούμενο παραμένει το ίδιο. Οι άνθρωποι που δίνουν αγώνα για να προσφέρουν στον συνάνθρωπό τους είναι πάρα πολλοί. Ας σκεφτούμε ποιοι εργαζόμενοι βρίσκονται στο πεδίο μάχης απέναντι στον κορονοϊό τις δύσκολες αυτές μέρες (γιατροί, νοσηλευτές, καθαρίστριες, αστυνομικοί, υπάλληλοι σούπερ μάρκετ, αρτοποιοί, μανάβηδες, κρεοπώλες, δημοσιογράφοι, υπάλληλοι του Δήμου, εργάτες…). Με ένα σύντομο ηλεκτρονικό μήνυμα (email), μπορούμε να τους ευχαριστήσουμε και να δείξουμε ότι αναγνωρίζουμε την προσφορά και την αυτοθυσία τους. Ένα απλό ηλεκτρονικό μήνυμα που το κάθε παιδί, ή και κάποιος ενήλικας ενδεχομένως, θα γράψει και θα στείλει στην τοπική του βιβλιοθήκη στο email επικοινωνίας τους, με σκοπό οι άνθρωποι της να το αναδημοσιεύσουν στα social media ή και σε κάποιο τοπικό μέσο ενημέρωσης, πχ ραδιοφωνικό σταθμό, εφημερίδα αν είναι εφικτό, με τελικό στόχο να φτάσει στα μάτια ή και τα αυτιά όλων εκείνων των ανθρώπων που έχουν την ανάγκη να ακούσουν ένα μεγάλο “ευχαριστώ”. Το email επικοινωνίας της βιβλιοθήκης σας μπορείτε να το βρείτε στο προφίλ της κάθε βιβλιοθήκης στην ιστοσελίδα του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, https://network.nlg.gr/

3η ΔΡΑΣΗ: Στο τρίτο μας εργαστήριο, μετατοπίζουμε το ενδιαφέρον μας στην φύση και στην σύνδεσή μας μαζί της. Τις μέρες αυτές όλοι μας στερούμαστε μια βόλτα στην εξοχή και την μυρωδιά ενός ευωδιαστού φυτού. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε λοιπόν, είναι να φέρουμε την φύση μέσα στο σπίτι μας ή στο μπαλκόνι/αυλή μας, σπέρνοντας ένας φυτό που όλοι αγαπάμε να μυρίζουμε και να χαϊδεύουμε… τον βασιλικό. Αφού μάθουμε τι έχει πει για αυτόν η ελληνική παράδοση, τα ποιήματα, τα τραγούδια, οι παροιμίες, μελετούμε την ιστορία και τις χρήσεις του και τον σπέρνουμε στην γλάστρα μας. Η καθημερινή του φροντίδα γεμίζει την μέρα μας και η ανάπτυξή του μας προσφέρει ικανοποίηση. Μόλις το φυτό μας αναπτυχθεί και απλώσει τα πρώτα του φυλλαράκια έχουμε έναν μικρό φίλο που θα μας συντροφεύει όλες αυτές τις μέρες που βρισκόμαστε κλεισμένοι στο σπίτι, αλλά και αργότερα! Μπορούμε να στείλουμε στην τοπική μας βιβλιοθήκη τις φωτογραφίες του φυτού μας, για να τις μοιραστούμε και με τα υπόλοιπα παιδιά. Οι άνθρωποι των βιβλιοθηκών θα δημοσιεύσουν τις φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα και έτσι θα βλέπουμε όλοι τα όμορφα γλαστράκια που θα δημιουργηθούν, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας! Προσοχή: Στις φωτογραφίες δεν εμφανίζουμε  ποτέ το πρόσωπό μας!

4η ΔΡΑΣΗ:  Στο τέταρτό μας εργαστήριο, πρωταγωνιστής είναι ο ίδιος ο ιός που πλήττει ολόκληρη την ανθρωπότητα, ο κορωνοϊός. Με την τεχνική δραστηριότητα της δημιουργικής γραφής και αξιοποιώντας την φαντασία τους, τα παιδιά θα συνεχίσουν και θα ολοκληρώσουν ένα παραμύθι με κεντρικό θέμα τον κορωνοϊό. Επιστρατεύοντας την πρωτοτυπία και την ευρηματικότητά τους, μπορούν να δώσουν μορφή στους χαρακτήρες και να καταθέσουν τη δική τους οπτική γωνία στην ιστορία δημιουργώντας απροσδόκητη συνέχεια και αναπάντεχο τέλος.
Όποιος/α ενδιαφέρεται να μας στείλει μήνυμα για να αποστείλουμε το αρχείο με τις λεπτομέρειες
Αφού γράψετε τις ιστορίες σας, προτείνουμε να τις στείλετε με μια φωτογραφία στο filoixenopouliou@gmail.com (μέσω email) κι οι άνθρωποι των βιβλιοθηκών θα την αναδημοσιεύσουν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Έτσι, οι ιστορίες σας θα ταξιδέψουν και με τη βοήθεια του Διαδικτύου!
Όταν όλα αυτά θα είναι παρελθόν και η βιβλιοθήκη της περιοχής σας θα είναι και πάλι ανοιχτή να την επισκεφτείτε, μπορείτε να παραδώσετε την πρωτότυπη ιστορία σας, όπως την έχετε γράψει στο χαρτί μαζί με την αρχή της από το φύλλο εργασίας. Οι άνθρωποι της βιβλιοθήκης, θα συλλέξουν όλες τις ιστορίες και θα τις στείλουν στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

5η ΔΡΑΣΗ: Στο πέμπτο εργαστήριο του προγράμματος “ΑλλάΖω Σελίδα...από τη βιβλιοθήκη ↔ στο σπίτι”,είναι η αφορμή να σηκωθούμε από το γραφείο, τον καναπέ ή την αγαπημένη μας γωνιά που διαβάζουμε, να αλλάξουμε δωμάτιο και να πραγματοποιήσουμε την δραστηριότητά αυτή στην… κουζίνα. Στην βιβλιοθήκη δεν βρίσκουμε μόνο επιστημονικά βιβλία, λογοτεχνικά ή κόμικς. Βρίσκουμε και βιβλία με συνταγές μαγειρικής! Και αν αναρωτιέστε τι σχέση έχει ο κορωνοϊός, η καραντίνα και η υγεία μας με... την μαγειρική, το εργαστήριο αυτό θα σας δώσει όλες τις απαντήσεις!

Ο ανθρώπινος οργανισμός για να λειτουργήσει χρειάζεται τροφή. Η φυσική, πνευματική και συναισθηματική μας υγεία εξαρτάται σχεδόν ολοκληρωτικά από το είδος και την ποιότητα της τροφής μας. Όπως πρώτος αποκάλυψε ο πατέρας της ιατρικής, Ιπποκράτης, η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την υγεία του ανθρώπου. Ένα εργαστήριο - ταξίδι με αφετηρία την επιστήμη της Ιατρικής και τη σύνδεση της με την διατροφή και προορισμό την δημιουργία μιας επιτυχημένης, γλυκιάς συνταγής για … “Καραντίνι”!

Στείλτε μας mail στο filoixenopouliou@gmail.com για να σας αποστείλουμε  τις οδηγίες του εργαστηρίου και την προτεινόμενη βιβλιογραφία. 
Αφού μαγειρέψετε με την καρδιά σας και προτού απολαύσετε με την ψυχή σας, προτείνουμε να στείλετε μια φωτογραφία από το “Καραντίνι” στην Ξενοπύλειο βιβλιοθήκη (μέσω email) για να τους γλυκάνετε! Οι άνθρωποι των βιβλιοθηκών, θα την αναδημοσιεύσουν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης προκαλώντας έτσι και άλλους να ανακαλύψουν τη χαρά της “μυστικής” συνταγής! 
6η ΔΡΑΣΗ: Ένα Πάσχα διαφορετικό πλησιάζει και σήμερα, Μεγάλη Τρίτη 14/04/2020, σας προωθούμε το έκτο εργαστήριο του προγράμματος “ΑλλάΖΩ Σελίδα...από τη βιβλιοθήκη ↔ στο σπίτι” και μοναδικό για αυτή την εβδομάδα. Το επόμενο εργαστήριο που θα ακολουθήσει θα σταλεί την Παρασκευή του Πάσχα, 24/04/2020.

Φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό για όλους μας. Τα παραδοσιακά έθιμα και φαγητά θα τα απολαύσουμε σε στενό οικογενειακό κύκλο. Η επίσκεψή μας στην εκκλησία δεν είναι δυνατή και η συμμετοχή μας στο Θείο Δράμα θα πραγματοποιηθεί από το σπίτι. Η φλόγα από το Άγιο Φως δεν θα ανάψει τις λαμπάδες μας όμως μέσα από αυτό το εργαστήριο θα μάθουμε τι συμβολίζει το φως στην θρησκεία μας, στην επιστήμη, στην ποίηση, στην παράδοση και στην τέχνη. Μέσα από το φως θα βρούμε το αισιόδοξο μήνυμα να βγούμε από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε αυτές τις μέρες και να διασκεδάσουμε με αυτοσχέδια παιχνίδια μέσα στο σπίτι.  

Όποιο παιδί ενδιαφέρεται για την δράση να μας στείλει στο inbox το μειλ του και θα σας στείλουμε τις οδηγίες.
Μπορείτε να παίξετε και να διασκεδάσετε μόνοι σας ή με την οικογένειά σας, παίζοντας παιχνίδια με το φως, να βγάλετε φωτογραφίες και να τις στείλετε στην Ξενοπούλειο βιβλιοθήκη (μέσω email: filoixenopouliou@gmail.com )! Οι άνθρωποι των βιβλιοθηκών, θα την αναδημοσιεύσουν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για να συντροφεύσουν 

7η ΔΡΑΣΗ: Στο έβδομο εργαστήριο θα ασχοληθούμε με μια αυθόρμητη ανάγκη, φυσική επιθυμία και απαραίτητη προϋπόθεση για ευτυχισμένη ζωή, την φιλία. Αυτές τις μέρες που είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι σίγουρα μας λείπουν οι φίλοι μας, η παρέα τους, μια βόλτα μαζί τους. Μέχρι λοιπόν να είναι ασφαλής η συνύπαρξη με φίλους μπορείτε να δώσετε “χέρια φιλίας” με έναν καινούργιο φίλο από κάποια κοντινή ή μακρινή χώρα, με έναν λίγο διαφορετικό τρόπο από τον συνηθισμένο. 
O καινούργιος αυτός φίλος μπορεί να είναι υπαρκτός, όπως ένα παιδί που ήρθε στο σχολείο ή την γειτονιά από άλλη χώρα ή κάποιος φανταστικός νέος φίλος. Θα αναζητήσετε στον χάρτη και το διαδίκτυο για να βρείτε την χώρα από την οποία είναι ή θέλετε να είναι ο καινούργιος σας φίλος. Μετά θα ζωγραφίσετε το δικό σας χέρι με τα χρώματα της σημαίας σας και το χέρι του φίλου σας με τα χρώματα της δικής του σημαίας.Το ένα χέρι θα αντιπροσωπεύει τον εαυτό σας και το άλλο τον φίλο σας. Σε κάθε χέρι θα γράψετε το όνομα και την χώρα καταγωγής σας. Ακολούθως, μπορείτε να φωτογραφίσετε ή να σκανάρετε τις ζωγραφιές σας και να τις αποστείλετε στην τοπική σας βιβλιοθήκη (μέσω email). Οι άνθρωποι των βιβλιοθηκών θα την αναδημοσιεύσουν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και έτσι, οι ζωγραφιές σας θα ταξιδέψουν με τη βοήθεια του Διαδικτύου! 
Στείλτε μας mail στο filoixenopouliou@gmail.com για να σας αποστείλουμε  τις οδηγίες του εργαστηρίου και την προτεινόμενη βιβλιογραφία. 
Στην προτεινόμενη βιβλιογραφία, υπάρχουν και πάλι οι υπερσύνδεσμοι για βιβλία σε ψηφιακή μορφή, προς διευκόλυνση όσων δεν έχουν ή δεν μπορούν να βρουν τα φυσικά βιβλία. 

8η ΔΡΑΣΗ: το όγδοο εργαστήριο του προγράμματος “ΑλλάΖΩ Σελίδα...από τη βιβλιοθήκη ↔ στο σπίτι” και μοναδικό για αυτήν την εβδομάδα καθώς η Παρασκευή 01/05 είναι αργία.
 Συνεχίζουμε να μένουμε στο σπίτι και έτσι τα παράθυρα και τα μπαλκόνια μας είναι τα σημεία του σπιτιού που μας επιτρέπουν την επικοινωνία με τον εξωτερικό χώρο, την γειτονιά μας. Στεκόμαστε λοιπόν σε αυτά και παρατηρούμε την γειτονιά στην οποία ζούμε, τα σπίτια, τα δέντρα, τους περαστικούς, τα αυτοκίνητα. Καταγράφουμε τις παρατηρήσεις μας και στη συνέχεια προσπαθούμε να απεικονίσουμε την γειτονιά μας αξιοποιώντας τις τεχνικές του διεθνούς φήμης Έλληνα ζωγράφου, Νίκου Χατζηκυριάκου- Γκίκα.

Στείλτε μας mail στο filoixenopouliou@gmail.com για να σας αποστείλουμε  τις οδηγίες του εργαστηρίου και την προτεινόμενη βιβλιογραφία. 
Στην προτεινόμενη βιβλιογραφία, υπάρχουν και πάλι οι υπερσύνδεσμοι για βιβλία σε ψηφιακή μορφή, προς διευκόλυνση όσων δεν έχουν ή δεν μπορούν να βρουν τα φυσικά βιβλία. 


Μπορείτε να βγάλετε φωτογραφία τα έργα τέχνης σας και να τα στείλετε στην τοπική σας βιβλιοθήκη (μέσω email)! Οι άνθρωποι των βιβλιοθηκών, θα τα αναδημοσιεύσουν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για να γνωρίσουν και άλλοι τη γειτονιά σας, με τον μοναδικό τρόπο που την βλέπετε εσείς από το παράθυρό σας!

9η ΔΡΑΣΗ: Συνεχίζοντας την αποστολή των εργαστηρίων, από σήμερα, Τετάρτη 06/05/2020 και για ολόκληρο τον μήνα Μάιο, θα σας προωθούμε ένα εργαστήριο την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη. 


Τώρα που η «καραντίνα» τελείωσε και η ζωή μας επιστρέφει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, είναι πολύ σημαντικό να προφυλάσσουμε τον εαυτό μας και να παραμένουμε υγιείς. Ακούμε πως πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας, να προσέχουμε πόσα άτομα αντιστοιχούν σε χώρους, πόσοι μαθητές επιτρέπεται να είναι σε κάθε τάξη, τι απόσταση πρέπει να κρατάμε ο ένας από τον άλλον στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Πώς θα το καταφέρουμε αυτό; Θα κρατάμε συνεχώς μαζί μας ένα μέτρο για να μετράμε τις αποστάσεις; Μήπως μπορούμε όλα αυτά να τα υπολογίσουμε διαφορετικά; Οι αρχαίοι Έλληνες και  ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι μάς βοηθούν να εξοικειωθούμε με το σώμα μας και τις αναλογίες του και να το χρησιμοποιούμε ως μονάδα μέτρησης. 

Στείλτε μας mail στο filoixenopouliou@gmail.com για να σας αποστείλουμε  τις οδηγίες του εργαστηρίου και την προτεινόμενη βιβλιογραφία. 

10η ΔΡΑΣΗ: 
Συνεχίζοντας την αποστολή των εργαστηρίων, σήμερα, Τετάρτη 13/05/2020 σας προωθούμε το 10o εργαστήριο του προγράμματος “ΑλλάΖω Σελίδα...από τη βιβλιοθήκη ↔ στο σπίτι”.

Μείναμε σπίτι, ο χρόνος πέρασε, οι μήνες πέρασαν, η ώρα άλλαξε… Αλλά πώς περάσαμε τον χρόνο μας όλο αυτό το διάστημα; Πόσο χρόνο αφιερώσαμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα και στις δραστηριότητές μας; Τι ώρα ξυπνούσαμε και πόση ώρα παίζαμε; Ακόμα κι αν δεν έχουμε ρολόι ή δεν ξέρουμε να υπολογίζουμε την ώρα, υπάρχει τρόπος να μετράμε τον χρόνο. Το μυστικό κρύβεται στο πιο λαμπρό αστέρι του γαλαξία μας, τον ήλιο!

Στο εργαστήριο αυτό θα μελετήσουμε τι είπε για τον ήλιο η μυθολογία και η επιστήμη και πώς οι άνθρωποι τον αξιοποίησαν για να μετρήσουν τον χρόνο μέσω αστρονομικών οργάνων. Επίσης, θα κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στα ρολόγια που κατασκεύασε ο άνθρωπος από τα αρχαία χρόνια και θα πειραματιστούμε με το οριζόντιο ηλιακό ρολόι.
Στείλτε μας mail στο filoixenopouliou@gmail.com  για να σας αποστείλουμε  τις οδηγίες του εργαστηρίου και την προτεινόμενη βιβλιογραφία. 
Μπορείτε να βγάλετε φωτογραφία τα ηλιακά σας ρολόγια και να τα στείλετε στην τοπική σας βιβλιοθήκη (μέσω email)! Οι άνθρωποι των βιβλιοθηκών, θα τα αναδημοσιεύσουν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης!
Μένουμε ασφαλείς, διαβάζουμε στο σπίτι!

11η ΔΡΑΣΗ: Συνεχίζοντας την αποστολή των εργαστηρίων και με άκρως καλοκαιρινό καιρό και διάθεση, σήμερα, Τετάρτη 20/05/2020 σας προωθούμε το επόμενο εργαστήριο του προγράμματος “ΑλλάΖω Σελίδα...από τη βιβλιοθήκη ↔ στο σπίτι”.

Κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου γιορτάζεται η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη θάλασσα. Από το 2008 η Ευρωπαϊκή Ένωση καθιέρωσε την μέρα αυτή για να τονίσει την σπουδαιότητα των θαλασσών και των ωκεανών στην καθημερινή ζωή των πολιτών, αλλά και την προσπάθεια για την βιώσιμη ανάπτυξή τους. Η θάλασσα είναι ατελείωτη και ασταμάτητη. Τα κύματά της ταξιδεύουν ανθρώπους, αντικείμενα, ενέργεια. Είναι όμως τα μοναδικά κύματα που συναντάμε σε αυτήν; Τα δελφίνια μας δίνουν την απάντηση και μας δείχνουν τον δρόμο της επικοινωνίας...

Στο εργαστήριο αυτό θα μελετήσουμε τον ήχο μέσα από την επικοινωνία των δελφινιών. Θα γνωρίσουμε τι είναι τα ηχητικά κύματα, πώς δημιουργούνται και πώς τα δελφίνια τα χρησιμοποιούν για την επικοινωνία τους. Στο τέλος, θα πειραματιστούμε με ένα κλασικό και απλό αυτοσχέδιο “τηλέφωνο” για να επικοινωνήσουμε με κάποιον φίλο μας ώστε να αντιληφθούμε την μεταφορά των ηχητικών κυμάτων.
Στείλτε μας mail στο filoixenopouliou@gmail.com  για να σας αποστείλουμε  τις οδηγίες του εργαστηρίου και την προτεινόμενη βιβλιογραφία. 
Μπορείτε να βγάλετε φωτογραφία τα αυτοσχέδια τηλέφωνά σας καθώς τα φτιάχνετε ή τα χρησιμοποιείτε και να τα στείλετε στην τοπική σας βιβλιοθήκη (μέσω email)! Οι άνθρωποι των βιβλιοθηκών, θα τα αναδημοσιεύσουν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης!
Μένουμε ασφαλείς, διαβάζουμε στο σπίτι κι ευχόμαστε σύντομα να επισκεφτούμε την τοπική μας Βιβλιοθήκη!

12η ΔΡΑΣΗ: 

Συνεχίζοντας την αποστολή των εργαστηρίων, σήμερα, Τετάρτη 27/05/2020 σας προωθούμε το επόμενο εργαστήριο του προγράμματος “ΑλλάΖω Σελίδα...από τη βιβλιοθήκη ↔ στο σπίτι”.

“Τίποτα δεν μπορεί να κρυφτεί από τον ήλιο…” σύμφωνα με μια αρχαιοελληνική παροιμία. Ο ίδιος ο ήλιος όμως, μπορεί να κρυφτεί; 
Αν την ώρα που κάνατε την πρωινή σας βόλτα ή το πρώτο σας μπάνιο στη θάλασσα, ξαφνικά χανόταν ο ήλιος, τι θα σκεφτόσασταν; Αν ένα σώμα έμπαινε μπροστά από τον ήλιο και τον έκρυβε για λίγο, τι θα γινόταν; Πριν από 2.605 χρόνια, ο ήλιος “έλειψε” για λίγο από τον ουρανό, η μέρα έγινε νύχτα ξαφνικά και ένα δαχτυλίδι από φωτιά έμεινε να φωτίζει ελάχιστα. Κάποιοι τρόμαξαν, κάποιοι άλλοι εντυπωσιάστηκαν… Ο Θαλής ο Μιλήσιος όμως, παρατηρούσε με απόλυτη προσοχή το εντυπωσιακό και σπάνιο ουράνιο φαινόμενο που ο ίδιος είχε προβλέψει σωστά για πρώτη φορά στην ιστορία...

Στο εργαστήριο αυτό θα μελετήσουμε το φαινόμενο της ηλιακής έκλειψης και θα πειραματιστούμε με τη σχηματική αναπαράστασή του με τη βοήθεια χάρτινων κατασκευών του Ήλιου, της Γης και της Σελήνης. 

Στείλτε μας mail στο filoixenopouliou@gmail.com  για να σας αποστείλουμε  τις οδηγίες του εργαστηρίου και την προτεινόμενη βιβλιογραφία. 

Μπορείτε να βγάλετε φωτογραφία την σχηματική αναπαράσταση της ηλιακής έκλειψης και να τη στείλετε στην τοπική σας βιβλιοθήκη (μέσω email)! Οι άνθρωποι των βιβλιοθηκών, θα τις αναδημοσιεύσουν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης!
Μένουμε ασφαλείς, διαβάζουμε στο σπίτι κι ευχόμαστε σύντομα να επισκεφτούμε την τοπική μας Βιβλιοθήκη!
13η ΔΡΑΣΗ 

Οι βιβλιοθήκες σταδιακά επιστρέφουν σε κανονική λειτουργία παρόλα αυτά θα χρειαστεί λίγος χρόνος προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ασφαλέστερη και βέλτιστη λειτουργία τους. Έτσι, και για τον μήνα Ιούνιο, το πρόγραμμα ΑλλάΖω Σελίδα.. από τη βιβλιοθήκη ↔ στο σπίτι” θα συνεχίσει με την ίδια μορφή. 
Συνεχίζοντας την αποστολή των εργαστηρίων, σήμερα, Τετάρτη 03/06/2020 σας προωθούμε το επόμενο εργαστήριο του προγράμματος “ΑλλάΖω Σελίδα...από τη βιβλιοθήκη ↔ στο σπίτι”.

Το καλοκαίρι έφτασε και μια λέξη “ηχεί” στο μυαλό μας...διακοπές!! Διακοπές δηλαδή ταξίδια, εκδρομές, καινούριοι τόποι και εμπειρίες. Τα ταξίδια μας γίνονται γέφυρες για να γνωρίσουμε νέα μέρη, νέους ανθρώπους, νέες καταστάσεις. Ας “ρίξουμε” μια γέφυρα κι ας έρθουμε πιο κοντά σε τόπους και σε χρόνους αγαπημένους, ας “ρίξουμε” μια γέφυρα για να ενώσουμε ανθρώπους, εποχές και γεγονότα.

Με το εργαστήριο αυτό ξεκινά μια νέα θεματική ενότητα με επίκεντρο τα ταξίδια, δίνοντάς μας την ευκαιρία να ολοκληρώσουμε τον δεύτερο κύκλο με ανανεωμένη διάθεση. 
Στο πρώτο εργαστήριο θα γνωρίσουμε τον ρόλο της γέφυρας σε κάθε μας ταξίδι και τι είναι αυτό που πραγματικά ενώνει κάθε φορά.
Στείλτε μας mail στο filoixenopouliou@gmail.com   για να σας αποστείλουμε  τις οδηγίες του εργαστηρίου και την προτεινόμενη βιβλιογραφία. 
Μπορείτε να βγάλετε φωτογραφία την ιστορία σας και να τη στείλετε στην τοπική σας βιβλιοθήκη (μέσω email)! Οι άνθρωποι των βιβλιοθηκών, θα τα αναδημοσιεύσουν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης!
Παραμένουμε ασφαλείς! Συνεχίζουμε να διαβάζουμε!

14η  ΔΡΑΣΗ: 
Συνεχίζοντας την αποστολή των εργαστηρίων, σήμερα, Τετάρτη 10/06/2020 σας προωθούμε το επόμενο εργαστήριο του προγράμματος “ΑλλάΖω Σελίδα...από τη βιβλιοθήκη ↔ στο σπίτι”.

Τι ταξίδι να κάνουμε αυτή την εβδομάδα; Ποιο μέρος να επισκεφτούμε; Κάποιον τόπο μακρινό ή μήπως… μαγικό; Τα πιο εύκολα και συχνά ταξίδια είναι αυτά του νου και της φαντασίας. Αυτά που δεν χρειάζεται να μπεις σε τρένο ή πλοίο, "να ετοιμάσεις βαλίτσα αλλά αρκεί να κλείσεις τα μάτια και να φανταστείς… Σε αυτά τα ταξίδια, οδηγοί είναι τα παιδιά και όχημα η φαντασία τους! 

Συνεχίζοντας στη θεματική ενότητα με επίκεντρο τα ταξίδια, στο δεύτερο εργαστήριο έχουμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε με την φαντασία, να δημιουργήσουμε ονειρεμένους τόπους, μαγικούς φίλους και να γράψουμε την δική μας ιστορία φαντασίας!
Στείλτε μας mail στο filoixenopouliou@gmail.com για να σας αποστείλουμε  τις οδηγίες του εργαστηρίου και την προτεινόμενη βιβλιογραφία.  
Μπορείτε να βγάλετε φωτογραφία το μαγικό σας λουλούδι ή/και την ιστορία σας και να τη στείλετε στην τοπική σας βιβλιοθήκη (μέσω email)! Οι άνθρωποι των βιβλιοθηκών, θα τα αναδημοσιεύσουν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης!

Παραμένουμε ασφαλείς! Συνεχίζουμε να διαβάζουμε!

15η ΔΡΑΣΗ: 

 Συνεχίζοντας την αποστολή των εργαστηρίων, σήμερα, Τετάρτη 17/06/2020 σας προωθούμε το επόμενο εργαστήριο του προγράμματος “ΑλλάΖω Σελίδα...από τη βιβλιοθήκη ↔ στο σπίτι”.

Πώς μπορεί να ταξιδέψει κανείς πίσω στον χρόνο, σε μια περασμένη εποχή; Οι ιστορίες ενός βιβλίου, οι εικόνες και η μουσική μιας ταινίας ή μια υπερσύγχρονη χρονομηχανή σίγουρα μπορούν να μας “σεργιανίσουν” σε χρόνια παλιά. Μήπως το ίδιο μπορεί να συμβεί όμως και με τα καθημερινά αντικείμενα μιας άλλης εποχής; Οι σελίδες ενός ημερολογίου, ένα γράμμα, μια φωτογραφία, ένα κέρμα, μία εφημερίδα ή ένα παιχνίδι μπορούν να ταξιδέψουν κάποιον πίσω στον χρόνο, να επαναφέρουν αναμνήσεις μια ζωής ή να τον πληροφορήσουν για μια εποχή που δεν έχει γνωρίσει. Στο ταξίδι αυτό, μοναδικό όχημα είναι μια χρονοκάψουλα…

 Στείλτε μας mail στο filoixenopouliou@gmail.com  για να σας αποστείλουμε  τις οδηγίες του εργαστηρίου και την προτεινόμενη βιβλιογραφία. 

Συνεχίζοντας στη θεματική ενότητα με επίκεντρο τα ταξίδια, στο τρίτο εργαστήριο έχουμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε σε περασμένες εποχές με χρονοκάψουλες της ιστορίας και της λογοτεχνίας, αλλά και να δημιουργήσουμε τη δική μας χρονοκάψουλα, με σκοπό να ανοιχτεί μετά από 10 χρόνια!

Μπορείτε να βγάλετε φωτογραφία τη χρονοκάψουλά σας και να τη στείλετε στην τοπική σας βιβλιοθήκη (μέσω email)! Οι άνθρωποι των βιβλιοθηκών, θα την αναδημοσιεύσουν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης!

Παραμένουμε ασφαλείς! Συνεχίζουμε να διαβάζουμε!

16η ΔΡΑΣΗ:

Συνεχίζοντας την αποστολή των εργαστηρίων, σήμερα, Τετάρτη 24/06/2020 σας προωθούμε το επόμενο εργαστήριο του προγράμματος “ΑλλάΖω Σελίδα...από τη βιβλιοθήκη ↔ στο σπίτι” και τελευταίο για αυτόν τον κύκλο. 
Ο κόσμος και η ζωή σε κάποιον άλλον πλανήτη, αποτέλεσε αφορμή για λογοτεχνικές αναζητήσεις! Από την ελληνική μυθολογία, τη φανταστική λογοτεχνία και την εξέλιξή της στην επιστημονική φαντασία, ο άνθρωπος προσπαθεί να εξηγήσει τη δημιουργία του κόσμου, την ύπαρξη ζωής σε αυτόν πέρα από το είδος του και να τον εξερευνήσει. Πλανήτες, αστέρια, δορυφόροι και στη μέση ένας λαμπρός ήλιος.  Ένα ταξίδι στο διάστημα, είναι ένα ταξίδι του μυαλού και της φαντασίας ή ένα προγραμματισμένο ταξίδι για το μέλλον; Ο χρόνος θα το δείξει…
Συνεχίζοντας στη θεματική ενότητα με επίκεντρο τα ταξίδια, στο τέταρτο εργαστήριο έχουμε την ευκαιρία να “ταξιδέψουμε” στο διάστημα και να πειραματιστούμε με την κατασκευή δορυφόρου.

Στείλτε μας mail στο filoixenopouliou@gmail.com  για να σας αποστείλουμε  τις οδηγίες του εργαστηρίου και την προτεινόμενη βιβλιογραφία.

Μπορείτε να βγάλετε φωτογραφία τον δορυφόρο σας και να τη στείλετε στην τοπική σας βιβλιοθήκη (μέσω email)! Οι άνθρωποι των βιβλιοθηκών, θα την αναδημοσιεύσουν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης!

Παραμένουμε ασφαλείς! Συνεχίζουμε να διαβάζουμε!












ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΞΕΝΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ &
Ομάδα Συντονισμού Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364
Καλλιθέα, 176 74
Å  (+30) 213 0999 998, -995

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ’23

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ