“ΑλλάΖω Σελίδα...από τη βιβλιοθήκη ↔ στη φύση, Μια σπορά κι έναν καιρό...”.
Αγαπητοί φίλοι της βιβλιοθήκης,
Συνεχίζοντας την αποστολή των νέων εργαστηρίων, σήμερα, Τετάρτη 15/07/2020 σας προωθούμε το εργαστήριο του προγράμματος “ΑλλάΖω Σελίδα...από τη βιβλιοθήκη ↔ στη φύση, Μια σπορά κι έναν καιρό...”.
1. Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ (θα πραγματοποιηθεί σε εξωτερικό χώρο αρχές Σεπτεμβρίου)
2. ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΠΟΥ ΠΕΤΟΥΝ
Στον πλανήτη μας τα ζώα και τα φυτά αλληλοεξαρτώνται, το ένα χρειάζεται το άλλο για να επιβιώσει, να τραφεί, να αναπαραχθεί. Ποιο ζώο θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς τα φυτά; Τι θα συνέβαινε αν αυτά ήταν μόνα τους στη φύση χωρίς τα ζώα και τον άνθρωπο; Ένα παράδειγμα της αλληλεξάρτησής τους είναι ο τρόπος της αναπαραγωγής των φυτών ή αλλιώς αυτό που ονομάζουμε διασπορά. Τα πουλιά τρέφονται με σπόρους φυτών και καθώς πετούν, τους μεταφέρουν, βοηθώντας τα φυτά να αναπαραχθούν και να εξαπλωθούν σε νέες τοποθεσίες. Οι φτερωτοί μας φίλοι γίνονται χρήσιμοι για τα φυτά που τους τρέφουν και η σχέση αυτών των οργανισμών δείχνει πως ο πλανήτης μας είναι ένα ενιαίο σύστημα που κάθε μέλος του έχει ανάγκη τους υπόλοιπους.
Στο δεύτερο μας εργαστήριο θα φτιάξουμε ένα γλύκισμα από σπόρους για να τσιμπολογούν τα πουλιά ανάμεσα από τα ταξίδια τους, θα γνωρίσουμε τον τρόπο επικοινωνίας τους, πώς πετούν και πώς φτιάχνουν τις φωλιές τους, κυρίως όμως θα ανακαλύψουμε υπέροχα βιβλία που μιλούν για τα πουλιά.
Στο email της βιβλιοθήκης filoixenopouliou@gmail.com. Θα σαςστείλουμε δύο αρχεία με τις οδηγίες του εργαστηρίου. Στον νέο κύκλο που ξεκίνησε, οι οδηγίες των εργαστηρίων χωρίζονται σε δύο μέρη, το θεωρητικό και το πρακτικό (δραστηριότητα). Κάποιες δράσεις θα γίνονται διαδικτυκά και κάποιες άλλες σε ανοικτούς χώρους.
Στην προτεινόμενη βιβλιογραφία, υπάρχουν και πάλι οι υπερσύνδεσμοι για βιβλία σε ψηφιακή μορφή καθώς και προτεινόμενα βίντεο σχετικά με το θέμα.
Μπορείτε να βγάλετε φωτογραφίες τα μπισκότα σας ή τα πουλιά που θα τα τσιμπολογούν και να τις στείλετε στην τοπική σας βιβλιοθήκη (μέσω email)! Οι άνθρωποι των βιβλιοθηκών, θα την αναδημοσιεύσουν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης!
ΑλλάΖΩ Σελίδα για μένα, για σένα, για τον κόσμο, τον πλανήτη, για όλους μας!
3.ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ (ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ) (8-12χρονών)
Συνεχίζοντας την αποστολή των νέων εργαστηρίων, σήμερα, Τετάρτη 22/07/2020 σας προωθούμε το εργαστήριο του προγράμματος “ΑλλάΖω Σελίδα...από τη βιβλιοθήκη ↔ στη φύση, Μια σπορά κι έναν καιρό...”.
Στο προηγούμενο εργαστήριο είδαμε πως τα σποράκια των φυτών μεταφέρονται ή και τρώγονται από τα πουλιά. Όμως δεν αγαπούν μόνο οι ιπτάμενοι φίλοι μας τους σπόρους, αλλά και τα γνωστά σε όλους μας μυρμήγκια, που τα συλλέγουν και τα “κρύβουν” στις φωλιές τους πολλά μέτρα κάτω από τη γη.
Οι περισσότεροι από μας έχουμε παρατηρήσει πως τα μυρμήγκια κάνουν την εμφάνισή τους αρχές της άνοιξης με την πρώτη μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας. Τα συναντάμε καθ΄ όλη τη διάρκεια των θερινών μηνών σε σπίτια πόλεων και χωριών, στην αυλή, στην κουζίνα και κυρίως όπου έχουμε ξεχάσει κάποιο τρόφιμο. Αγαπημένες τους λιχουδιές, είναι το λάδι, το μέλι και η ζάχαρη. Τι γνωρίζουμε όμως για τα μυρμήγκια; Τι τα κάνει τόσο ξεχωριστά και απαραίτητα σε ένα οικοσύστημα; Ένα είδος που αποτελεί παράδειγμα για τον άνθρωπο τόσο για την άψογη επικοινωνία και συνεργασία που έχουν μεταξύ τους όσο και για την εργατικότητά τους.
Στο email της βιβλιοθήκης filoixenopouliou@gmail.com. Θα σαςστείλουμε δύο αρχεία με τις οδηγίες του εργαστηρίου. Στον νέο κύκλο που ξεκίνησε, οι οδηγίες των εργαστηρίων χωρίζονται σε δύο μέρη, το θεωρητικό και το πρακτικό (δραστηριότητα). Κάποιες δράσεις θα γίνονται διαδικτυκά και κάποιες άλλες σε ανοικτούς χώρους.
Στο τρίτο μας εργαστήριο θα δημιουργήσουμε έναν φορητό κήπο - τεράριουμ- για να φιλοξενήσουμε μυρμήγκια και να παρατηρήσουμε πώς κινούνται και μεταφέρουν σποράκια σε έναν μικρότερο κόσμο από αυτόν που ζουν κανονικά. Ταυτόχρονα, θα μάθουμε να φροντίζουμε τα φυτά του μικρού μας κήπου και να κρατήσουμε το οικοσύστημα αυτό ζωντανό.
Μπορείτε να βγάλετε φωτογραφίες από τους κήπους σας, τα μυρμηγκάκια ή τις ζωγραφιές σας και να μας τις στείλετε
ΑλλάΖΩ Σελίδα για μένα, για σένα, για τον κόσμο, τον πλανήτη, για όλους μας!
4. ΠΑΡΑΜΥΘΟ-ΣΠΟΡΙΕΣ
Πόσους θησαυρούς μπορεί να βρει κανείς άραγε ψαχουλεύοντας την ακρογιαλιά; Αμέτρητους... Βότσαλα, κοχύλια, πέτρες, χαλίκια, σπόροι της θάλασσας και της αμμουδιάς. Παραλίες, ακροθαλασσιές, δαντελωτές ακτές φιλοξενούν τα πιο όμορφα, μοναδικά, σπάνια, ασυνήθιστα αλλά και απλά βότσαλα που μπορεί να ανακαλύψει κανείς. Ας σκεφτούμε… Πόσες φορές επιστρέψαμε από τις διακοπές μας κουβαλώντας κάποιους τέτοιους μικρούς θησαυρούς; Ήρθε η ώρα να τους αξιοποιήσουμε και να μην μείνουν άλλο ανεκμετάλλευτοι, αλλά να αποκτήσουν “ζωή” μέσα από αυτό το εργαστήριο. Να γίνουν παραμυθοσπορία, σπείρα, αφήγηση, εικόνες, παιχνίδι. Μες στην καρδιά του καλοκαιριού, ας σπείρουμε μια ιστορία…
Στο τέταρτο εργαστήριό μας θα συλλέξουμε βότσαλα και θα ζωγραφίσουμε πάνω σε αυτά εικόνες που θα αποτελούν μέρη μιας φανταστικής ιστορίας. Θα τα τοποθετήσουμε σε σπειροειδή μορφή πάνω στο ταμπλό και θα αφηγηθούμε στους φίλους μας την δική μας ιστορία. Αν αλλάξουμε τη σειρά στα βότσαλα πάνω στην σπείρα μια νέα ιστορία θα ξετυλιχτεί με διαφορετική εξέλιξη και ανατροπές.
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 2/08/2020 ΣΤΙΣ 7:00μ.μ ΣΤΗ ΠΛΑΖ ΤΟΥ ΕΟΤ
#forEBEr Στην πλαζ του ΕΟΤ βρήκαμε αμέτρητους θησαυρούς... Βότσαλα, κοχύλια, πέτρες, χαλίκια, σπόροι της θάλασσας και της αμμουδιάς. Συλλέξαμε βότσαλα και ζωγραφίσαμε πάνω σε αυτά εικόνες που αποτέλεσαν μέρη μιας φανταστικής ιστορίας. Τα τοποθετήσαμε σε σπειροειδή μορφή και αφηγηθήκαμε στους φίλους μας την δική μας ιστορία. Ευχαριστούμε πολύ για τις φωτογραφίες τον κο Thodoris Gouyias.
Με τις Denia Patra και Ελενη Χαϊκαλη.
2/08/2020
5. ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΣΠΟΡΑΣ (ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ)
#forEBEr Αγαπητοί φίλοι της βιβλιοθήκης,
Συνεχίζοντας την αποστολή των νέων εργαστηρίων, σήμερα, Τετάρτη 05/08/2020 σας προωθούμε το πέμπτο εργαστήριο του προγράμματος “ΑλλάΖω Σελίδα...από τη βιβλιοθήκη ↔ στη φύση, Μια σπορά κι έναν καιρό...”.
Από τα πολύ παλιά χρόνια, για να σπείρει ο άνθρωπος τη γη χρειαζόταν τον κατάλληλο καιρό που θα ευνοούσε την ανάπτυξη υγιών και καρπερών φυτών. Για να προετοιμαστεί για τις μελλοντικές καιρικές συνθήκες παρατηρούσε την φύση, τη θάλασσα, τον ουρανό και τις αντιδράσεις των ζώων για να προβλέψει τον καιρό των επόμενων ημερών ή και μηνών. Το χρώμα του ουρανού, ο τρόπος που δύει ο ήλιος, το χαμηλό πέταγμα των πουλιών ή το λάλημα του πετεινού ήταν ικανά να προμηνύσουν βροχή, κρύο ή πολύ ζεστές μέρες.
Οι προβλέψεις αφορούσαν στις επόμενες ώρες ή μέρες. Ο Αύγουστος, όμως, ήταν ένα μήνας ξεχωριστός! Οι δώδεκα πρώτες ημέρες της νέας σελήνης του “μαρτυρούσαν” τον καιρό ολόκληρου του έτους. Κάθε μέρα παρατήρησης αντιστοιχούσε σε έναν μήνα του χρόνου, γι΄αυτό οι μέρες αυτές ονομάστηκαν “ημερομήνια” ή “μερομήνια”.
Πόσο γνώριμα είναι σε εμάς αυτά τα σημάδια και πώς η ζωή του ανθρώπου εξαρτάται από την φύση; Ένα εργαστήριο διαρκείας που θα μας δώσει τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε για το δικό μας ημερολόγιο της σποράς …
Στο email της βιβλιοθήκης filoixenopouliou@gmail.com στείλτε μας την εκδήλωση του ενδιαφέροντος και θα σας στείλουμε δύο αρχεία με τις οδηγίες του εργαστηρίου.
Στο πέμπτο εργαστήριό μας θα διαβάσουμε ιστορίες σχετικές με τον καιρό, θα παρατηρήσουμε τι καιρό κάνει τον Αύγουστο στον τόπο μας και στηριζόμενοι στα μερομήνια, την λαϊκή μέθοδο πρόβλεψης καιρού, θα προσπαθήσουμε να προβλέψουμε κι εμείς τον καιρό για τους επόμενους μήνες.
Μπορείτε να βγάλετε φωτογραφίες τους πίνακες και τον δείκτη μέτρησης καιρικών φαινομένων που θα δημιουργήσετε και να μας τα στείλετε εμείς θα τις αναδημοσιεύσουν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης!
ΑλλάΖΩ Σελίδα για μένα, για σένα, για τον κόσμο, τον πλανήτη, για όλους μας!
Αγαπητοί φίλοι της βιβλιοθήκης,
Φτάνοντας προς το τέλος του καλοκαιριού και συνεχίζοντας την αποστολή των εργαστηρίων, σήμερα, Τετάρτη 26/08/2020 σας προωθούμε το έκτο εργαστήριο του προγράμματος “ΑλλάΖω Σελίδα...από τη βιβλιοθήκη ↔ στη φύση, Μια σπορά κι έναν καιρό...”.
Ζούμε σε έναν γαλαξία σπειροειδούς τύπου, οι ανεμοστρόβιλοι, τα δακτυλικά αποτυπώματα, ακόμα και το μόριο του DNA έχουν την μορφή της σπείρας και το αίμα μας κινείται, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, σπειροειδώς! Η σπείρα είναι ένα από τα αρχαιότερα σύμβολα του κόσμου και εμφανίζεται στον Ελλαδικό χώρο από την παλαιολιθική εποχή. Το ίδιο σχήμα είχαν και τα πανάρχαια οστρακόδερμα, όπως και οι κομψοί σημερινοί συγγενείς τους με τα σπειροειδή κελύφη. Ένα όμορφο γυαλιστερό κοχύλι στον πυθμένα της θάλασσας ή ανάμεσα στα βότσαλα μιας παραλίας “μαγνητίζει” πάντα τα βλέμματα όλων των ανθρώπων. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος από εμάς έχει ακουμπήσει ένα τέτοιο κοχύλι στο αυτί του για να ακούσει τον ήχο της θάλασσας, να νιώσει για λίγο την γαλήνη των υποβρυχίων ήχων. Σπείρα και κοχύλια μοιάζουν με έναν εκπληκτικό τρόπο ταξιδεύοντάς μας στην ιστορία και τον μαγευτικό βυθό των θαλασσών μας, οδηγώντας μας σε ανασκαφές και ανακαλύψεις.
Στο έκτο εργαστήριό μας θα γνωρίσουμε τα όστρακα, τη σύνδεση τους με την σπείρα, θα διαβάσουμε ιστορίες σχετικές με τα κοχύλια και θα γνωρίσουμε καλλιτέχνες και έργα τέχνης τους τα οποία έχουν εμπνευστεί από κοχύλια ενώ στη δραστηριότητα θα δημιουργήσουμε ομοιώματα απολιθωμάτων με τα κοχύλια που μαζέψαμε από τις καλοκαιρινές μας διακοπές.
Στο email της βιβλιοθήκης filoixenopouliou@gmail.com στείλτε μας την εκδήλωση του ενδιαφέροντος και θα σας στείλουμε δύο αρχεία με τις οδηγίες του εργαστηρίου.
Μπορείτε να βγάλετε φωτογραφίες τα ομοιώματα των απολιθωμάτων που θα δημιουργήσετε και να τα στείλετε στην τοπική σας βιβλιοθήκη (μέσω email)! Οι άνθρωποι των βιβλιοθηκών, θα τις αναδημοσιεύσουν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης!
Ο κύκλος του προγράμματος “ΑλλάΖω Σελίδα...από τη βιβλιοθήκη ↔ στη φύση, Μια σπορά κι έναν καιρό...” θα ολοκληρωθεί με το εργαστήριο που θα σταλεί την επόμενη εβδομάδα, στις 02/09/2020.
ΑλλάΖΩ Σελίδα για μένα, για σένα, για τον κόσμο, τον πλανήτη, για όλους μας!
Σήμερα, Τετάρτη 02/09/2020, ολοκληρώνεται η αποστολή των εργαστηρίων του προγράμματος “ΑλλάΖω Σελίδα...από τη βιβλιοθήκη ↔ στη φύση, Μια σπορά κι έναν καιρό...”. Σας ευχαριστούμε που μας κάνατε συντροφιά σε αυτό το όμορφο ταξίδι. Το τελευταίο μας εργαστήριο θα μάθουμε πληροφορίες για τα σαλιγκάρια που με τα μικρά σπειροειδή σπιτάκια τους κάνουν την εμφάνισή τους με τα πρωτοβρόχια του φθινοπώρου.
Έχεις βγει μετά την βροχή σε αυλή του χωριού σου, του νησιού σου ή ακόμη και της πόλης που μένεις; Σίγουρα θα μύρισες το υγρό χώμα, θα θαύμασες τα χρωματιστά άνθη των λουλουδιών που λαμπυρίζουν κάτω από τις νερένιες σταγόνες και θα πήρε το μάτι σου τους μικρούς αθόρυβους φίλους της βρόχινης υγρασίας, τα σαλιγκάρια.
Κάποια από αυτά είναι γυμνά και κάποια κουβαλούν το σπίτι τους, όλα όμως αφήνουν το “σημάδι” τους στο πέρασμα τους. Συνηθίζουν να περιπλανιούνται ανάμεσα στις γλάστρες ή πάνω στα φύλλα των φυτών και μοιάζουν να μας κοιτούν και να μας περιεργάζονται με τις κεραίες τους.
Οι μικροί κοχλιοί, κατά τους Κρήτες, φέρουν επάνω τους τη σπείρα σε διάφορα μεγέθη και χρώματα, προστατεύονται μέσα της και καταφέρνουν να επιβιώνουν χάρη σε αυτή τις περιόδους ξηρασίας. Στο τελευταίο εργαστήριο, θα μπούμε στο “καβούκι” μας και σαν μικροί σαλίγκαροι θα ανατρέξουμε στις αναμνήσεις μας, θα τις απεικονίσουμε και όπως ο Ματίς θα σχηματίσουμε το δικό μας κολάζ σε σχήμα σαλιγκαριού.
Στο εργαστήριό μας θα μάθουμε πληροφορίες για τα μικροσκοπικά σαλιγκάρια τα οποία ζουν σε σπίτια που μοιάζουν με σπείρες, θα γνωρίσουμε τη σημασία ύπαρξης τους στη φύση, τη σύνδεση με το σχήμα της σπείρας ενώ στη δραστηριότητα θα πραγματοποιήσουμε ένα εικαστικό έργο σε σχήμα σαλιγκαριού μέσα από μια βιωματική αναζήτηση αναμνήσεων στο δικό τους σπίτι ή τη βιβλιοθήκη του τόπου τους.
Στο email της βιβλιοθήκης filoixenopouliou@gmail.com στείλτε μας την εκδήλωση του ενδιαφέροντος και θα σας στείλουμε δύο αρχεία με τις οδηγίες του εργαστηρίου.
Μπορείτε να βγάλετε φωτογραφίες το εικαστικό έργο με τα σαλιγκάρια των αναμνήσεων σας και να τα στείλετε στην τοπική σας βιβλιοθήκη (μέσω email)! Οι άνθρωποι των βιβλιοθηκών, θα τις αναδημοσιεύσουν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης!
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας σε ένα ακόμη εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δίκτυου Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Σύντομα θα λάβετε την ειδική φόρμα απολογισμού του προγράμματος προκειμένου να αξιολογήσουμε την προσπάθεια αυτή, να συλλέξουμε αριθμητικά δεδομένα και φυσικά απόψεις και ιδέες που θα μας βοηθήσουν να γίνουμε καλύτεροι!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου