ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 2023

 


 

Ξεκίνησε το καλοκαιρινό μας  εργαστήρι την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023.

Οι εξερευνητές της βιβλιοθήκης :

* έφτιαξαν τους κανόνες του καλοκαιρινού εργαστηρίου

*ανακάλυψαν τους θησαυρούς που κρύβονται μέσα στη βιβλιοθήκη μαζί όμως και  τα βιβλία που είχαν ανάγκη "συντήρησης" . Μέσα από ένα αυτοσχέδιο "νοσοκομείο" όλα θεραπεύτηκαν!!!!!




*ασχολήθηκαν με κατασκευές και παιχνίδια!!!

 

Ξεκινήσαμε την 1η εβδομάδα 26/6-30/6/23του καλοκαιρινού μας εργαστηρίου με το αφιέρωμα στον πολυγραφότατο Γρηγόρη  Ξενόπουλο! Διαβάσαμε το βιβλίο του «Οι γάτες της Δανάης» ενώ επισκεφτήκαμε το Μουσείο Γ. Ξενοπουλου, είδαμε φωτογραφίες, αντικείμενα και τα περιοδικά «Διάπλασις των παίδων».



 
Φτιάξαμε τα δικά μας μικρά βιβλία με τις δικές μας ιστορίες για τον Ξενόπουλο, τον γάτο του και το Μουσείο. Χωριστήκαμε σε ομάδες και φτιάξαμε το δικό μας κόμικ - συνέχεια της ιστορίας «η Δανάη και οι γάτες της» Γνωρίσαμε κι άλλους τίτλους βιβλίων του συγγραφέα και αφού χωριστήκαμε σε ομάδες παίξαμε παντομίμα, με τις υπόλοιπες ομάδες να μαντεύουν ποιος τίτλος αντιστοιχεί ! Καλωσορίσαμε νέα μέλη στην ομάδα, γνωρίζοντας μέσα από παιχνίδια τους κανόνες μας, ενώ για άλλη μια φορά, έπειτα από ομόφωνη απόφαση όλων των παιδιών, διασώσαμε και θεραπεύσαμε ακόμα μια μεγάλη ομάδα βιβλίων-επειγόντων περιστατικών που χρειάζονταν άμεσα τη βοήθειά μας.
Τέλος, καταγράψαμε τους προβληματισμούς μας στον πίνακα του συμβουλίου μας και τους συζητήσαμε στο τέλος κάθε ημέρας, ψηφίζοντας νέες αποφάσεις-λύσεις.



Συνεχίσαμε  και την  2η εβδομάδα (3/7-7/7/2023)  το αφιέρωμα μας στον Γ. Ξενόπουλο με μια μικρή διήμερη απόδραση στο θέατρο σκιών !!Είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε τον πιο μικρό καραγκιοζοπαίχτη της Ελλάδος αλλά και παράλληλα το δικό μας Ξενοπουπουλάκι Σταύρο Κοσκινόπουλο σε ένα αφιέρωμα με κατασκευή φιγούρας, παρακολούθηση έργων του Σπαθάρη, αλλά και παράστασης από τον Σταύρο και τον Γιώργο μέσα στη βιβλιοθήκη. Διασκεδάσαμε πολύ και ευχαριστήσαμε τον Σταύρο με μια ιστορία που γράψαμε μόνο για την ομάδα του!!!












 Επισκεφτήκαμε και το Μουσείο όπου μάθαμε για το Ξενοπουλέϊκο και παίξαμε με τα παλιά αντικείμενα του σπιτιού του..





Φτιάξαμε και φαναράκια για το "περιβόλι"  του Ξενόπουλου!!!


αλλά....και την πρώτη μας εφημερίδα για τον πολυγραφότατο συγγραφέα!!!!!



3η εβδομάδα:(10/7-14/7/23) Λόγω της επίσκεψης στο νησί μας του συγγραφέα Διονύση Λεϊμονή έχουμε την χαρά να του αφιερώσουμε δύο μέρες!!!!



 
Μεγάλη η έκπληξη του συγγραφέα για την ιστορία της βαλίτσας που έγραψαν τα παιδιά με αφορμή την δική του καθυστέρηση λόγω της βαλίτσας του (13/7/2023)

 


Ακούσαμε το παραμύθι του Α. Παπαδιαμάντη "Υπό την βασιλική  δρύ" σε απόδοση Δ. Λεϊμονή.
Είχαμε διαβάσει το "Δέκατο έβδομο κιβώτιο" και με αφορμή το βιβλίο της Α. Ζέη "Η  Αλίκη στη χώρα των μαρμάρων" και τα παιδιά έφτιαξαν τα δικά τους αγάλματα!!! 

Σήμερα Παρασκευή 14/7 είχαμε δύο εκπλήξεις!!!!!

Την αφηγήτρια και γειτονοπούλα Αγγελική Αγαλιανού που μας είπε παραμύθια από μακρινούς κόσμους  αλλά και από το νησί μας!!!






αλλά και τα γενέθλια της Σοφούλας!!! όπου μετά ξεφαντώσαμε με τις μουσικές του Ναπολέοντα!!!!!



4η εβδομάδα: 17/7/23-21/7/23

Δύο ημέρες ήταν αφιερωμένες στη Καλοκαιρινή εκστρατεία, συγκεκριμένα:

Τετάρτη 19/07/2023 (11:00 π.μ-12:30) Αυτή είναι η δική μου ιστορία! Άραγε, πόσο εύκολο είναι να γράψουμε μια ιστορία με ήρωες εμάς τους ίδιους για όσα έχουμε ζήσει, όπως έκαναν η Άλκη και η Ζωρζ; Σε αυτό το εργαστήριο, τα παιδιά γίνονται συγγραφείς και γράφουν τις δικές τους μοναδικές ιστορίες για τα καλοκαίρια τους, τα παιχνίδια τους, τα όνειρά τους, τον κόσμο τους! για παιδιά από 9 χρονών, με την Αλεξάνδρα Κατσαϊτου 

 Στα συγκεκριμένα βιβλία, η Άλκη και η Ζωρζ μιλούν για τα καλοκαίρια στους τόπους διακοπών των παιδικών τους χρόνων, όπως πραγματικά τα βίωσαν. Η Άλκη, ως η μικρή Μέλια, μοιράζεται τις αναμνήσεις στο Λαμαγάρι (Μαλαγάρι Σάμου) και η Ζωρζ, μέσα από την αφήγηση ενός αγοριού, μιλάει για τα ανέμελα καλοκαίρια της ίδιας στην Αίγινα (Βαγία).

 

Στη συνέχεια με την βοήθεια ενός κύβου τα παιδιά απάντησαν στις παρακάτω ερωτήσεις: 
- Πες κάτι που εύχεσαι να γίνει αυτό το καλοκαίρι 
-Πες τον αγαπημένο σου ήρωα βιβλίου
- Πες τι ονειρεύεσαι να γίνεις όταν μεγαλώσεις
 - Πες τον αγαπημένο σου καλοκαιρινό προορισμό
 - Πες ένα αγαπημένο παιχνίδι της παρέας σου
 - Πες ένα μικρό ψέμα 
 
Γράψαμε τις δικές μας καλοκαιρινές και όχι μόνο ιστορίες:
η Α.Μ "    μια βόλτα με την μαμά"
Ο Δ. " η μάχη"
Ο Θ. "οι ωραίες διακοπές στο Παρίσι" 
η Μ. "το δικό μου καλοκαίρι"
η Α. "η δική μου περιπέτεια" 
η Α. "της Αγγελικής οι διαδρομές" 
η Α "οι  καλύτερες  καλοκαιρινές διακοπές"
η Ε. "που είναι καλοκαιριάτικα η κασετίνα μου" 
ο Σ. "Που είναι τα κλειδιά το καλοκαίρι?" 
και άλλες πολύ όμορφες ιστορίες!!!!!
 
Τέλος τις διαβάσαμε να τις ακούσουν όλοι!!! και θα τις εκθέσουμε στη γιορτή λήξης  τον Σεπτέμβρη

Πέμπτη 20/07/2023 (11:00 π.μ-12:30) Θέλεις να γίνουμε φίλοι; Πόσο καλά ξέρουμε τους φίλους μας και τι σημαίνουν για μας; Η βιβλιοθήκη καλεί τους μικρούς αναγνώστες να παίξουν, να διασκεδάσουν, να ακούσουν ιστορίες για δυνατές φιλίες και να κάνουν καινούργιες φίλους, για παιδιά από 9 χρονών, με την Ντένια Πάτρα, με προεγγραφή. 

  

 Η Ζωρζ και η Άλκη γεννήθηκαν την ίδια χρονιά. Γνωρίστηκαν στα δώδεκά τους χρόνια, έγιναν φίλες αχώριστες και έμειναν φίλες μέχρι τα βαθιά τους γεράματα.  Εσείς έχετε φίλους; Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλα των δύο σας χεριών για να μου δείξετε πόσους. Αν έχετε περισσότερο από δέκα φίλους (όσα και τα δάχτυλά σας δηλαδή) τότε σηκωθείτε όρθιοι

 

Στη συνέχεια συμπλήρωσαν τα χαρτιά με τις προτιμήσεις τους και έπαιξαν το παιχνίδι μπίνκο!!!!! με τα κοινά τους σημεία!!!!!!

 

Όμως τα παιδιά είχαν ανησυχίες  για τα σκουπίδια στο νησί μας και το περιβάλλον γενικότερα, έτσι οι υπόλοιπες μέρες αφιερώθηκαν σε αυτό!! 

  • Ανακυκλώσαμε χαρτί

  • Ζωγραφίσαμε μπουκάλια και μάθαμε για την επαναχρησιμοποίηση


  • Ζωγραφίσαμε με ότι μας δίνει η φύση

  • Τέλος μάθαμε για την βιώσιμη ανάπτυξη και για τους 17 στόχους της μέσα από ένα παιχνίδι της Ε.Β.Ε

και τόσο πολύ μας άρεσε  ....θέλαμε να γράψουμε στην εφημερίδα μας !!!!!!!έτσι εκδόθηκε το φύλλο!!!!

 

5η Εβδομάδα : 24/07-28/07/2023:
 
Ξεκίνησε με την δράση της ΚΕ23 "έχω δικαίωμα"Σε αυτό το εργαστήρι, παιδιά και έφηβοι εμπνέονται από τη ζωή και το έργο της Άλκης και της Ζωρζ, μαθαίνουν για την αξία της κοινωνικής δράσης και συμμετέχουν στη χάρτα των δικαιωμάτων των μικρών αναγνωστών/τριών στη βιβλιοθήκη για να υπερασπιστούν θέσεις και αξίες , με την Αλεξάνδρα Κατσαϊτου.
 
«Όταν η Ζωρζ και η Άλκη ήταν παιδιά και αργότερα έφηβες, χρειάστηκε πολλές φορές να παλέψουν για τα δικαιώματά τους: στην οικογένεια, στο σχολείο, στην κοινωνία. Αυτό που σήμερα εσείς τα παιδιά θεωρείτε αυτονόητο, όπως για παράδειγμα ότι έχετε δικαίωμα να πείτε τη γνώμη σας όταν διαφωνείτε με κάτι, σε άλλες εποχές ήταν αδιανόητο. Τα παιδιά έπρεπε απλώς να σιωπούν και να κάνουν αυτό που έλεγαν οι μεγάλοι!»
 

Με αφορμή το παραπάνω απόσπασμα αλλά και τα βιβλία για τα δικαιώματα του παιδιού , συζητήσαμε: 

-Αν έχουν δικαιώματα τα παιδιά σήμερα; 

- Ποια είναι τα δικαιώματα που έχουν κατακτήσει;

 - Υπάρχει δικαίωμα χωρίς υποχρέωση

 - Γιατί πιστεύετε ότι κάθε παιδί έχει δικαίωμα να μάθει να γράφει και να διαβάζει;

 - Ποια δικαιώματα έχουν τα παιδιά -για παράδειγμα- σε αυτή τη βιβλιοθήκη;

 - Και ποιες υποχρεώσεις.....


Αφού συγκεντρώθηκαν όλες οι ιδέες των παιδιών διαβάσαμε  τα δικαιώματα του αναγνώστη και έφτιαξαν την "ΧΑΡΤΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΤΗΣ ΞΕΝΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ" 
 
Η επόμενη ημέρα ήταν  αφιερωμένη στο Δικαίωμα στην εκπαίδευση. Διαβάσαμε αλλά και είδαμε την ιστορία της Μαλάλα 
Γράψαμε τι είναι το σχολείο...και γιατί πηγαίνω....
.
Φτιάξαμε σελιδοδείκτες με την τεχνική του "πουαντιγισμού"

Συνεχίσαμε την επόμενη ημέρα με το Δικαίωμα στην κατοικία και στην ασφάλεια,παρακολουθήσαμε την ιστορία της Ειρήνης του παιδιού πρόσφυγα, είδαμε το βιβλίο  για το "Μελάκ ο μόνος" αλλά και διαβάσαμε απόσπασμα από το βιβλίο "Ο περίπατος του Πέτρου" και τέλος γνωρίσαμε και τον Χασάν με την βαλίτσα του. Στη συνέχεια ...φτιάξαμε τις δικές μας βαλίτσες....μπαίνοντας στη θέση όλων αυτών των παιδιών που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους 



Μια άλλη ημέρα παίξαμε το  παιχνίδι της ΕΒΕ " ο καινούργιος φίλος στη βιβλιοθήκη" όπου γνωρίσαμε πολλά βιβλία για παιδιά πρόσφυγες και τα παρουσιάσαμε είτε με παντομίμα, είτε διαβάζοντας αποσπάσματα.




 Από το Δίκτυο  για τα δικαιώματα του παιδιού, Ζωγραφίσαμε τα  δικαιώματα!!

Φτιάξαμε τις δικές μας κονκάρδες με το πιο σημαντικό για εμάς δικαίωμα!!! 










 "πήραμε θέση" με ένα παιχνίδι από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση!!! και τέλος τυπώσαμε!!! Δικαίωμα "Ελευθερία έκφρασης"






6η Εβδομάδα: 31/7-4/8/23  Αφιέρωμα στην Αγγελική Βαρελλά
 
Η Δευτέρα συνδυάστηκε με την"Αλφα Βήτα των δικαιωμάτων της Αγγελικής Βαρελλά" και το βιβλίο του Π. Χριστοδούλου "Έχω Δικαίωμα" είδαμε ένα βιντεάκι με "την έμφυλη ισότητα" και τα παιδιά έγραψαν τα δικά τους συνθήματα:




την επόμενη ημέρα 1η Αυγούστου με αφορμή το βιβλίο "Μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει" της Α. Βαρελλά διαβάσαμε για τον μήνα Αύγουστο φτιάξαμε την άλφα βήτα του ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ και φτιάξαμε τα δικά μας ταξιδιάρικα καραβάκια!!!! 



 


 Στη συνέχεια με αφορμή το κείμενο για ένα ποτήρι γάλα από το βιβλίο της "Δράκε δράκε είσαι εδώ" συζητήσαμε για μία ολόκληρη ώρα για τα ζώα και την κακοποίηση, καθώς και τις λύσεις που μπορούμε σαν παιδιά να υιοθετήσουμε!!


με βοήθεια το υλικό από την βαλίτσα του ΖΟΜΖ (Ζωοφιλικός όμιλος Ζακύνθου) γράψαμε στα μικρά βιβλία ιστορίες για τα αγαπημένα μας ζωάκια!!!




και την Παρασκευή 4/8 επισκεφτήκαμε το Μουσείο Σολωμού κ Επιφανών Ζακυνθίων με αφορμή το βιβλίο της Α.Βαρελλά !!!!

την ίδια ημέρα συμπληρωνόταν 200 χρόνια από την καθιέρωση του ύμνου στην Ελευθερία ως Εθνικού ύμνου της πατρίαδας μας!!!!!!

Στην αρχή επισκεφτήκαμε το Μαυσωλείο παρατηρήσαμε τους δύο τάφους  του Κάλβου και του Σολωμού ,   το οικόσημο του Σολωμού και το στεφάνι στο τάφο του ποιητή αλλά και τα στιχάκια που ήταν γύρω γύρω στους τοίχους . Σαν σήμερα μας ενημέρωσε η Διευθύντρια του Μουσείου ότι επίσημα ο ύμνος στην Ελευθερία  καθιερώθηκε ως Εθνικός  Ύμνος της Ελλάδος!!!


Στην αίθουσα "Σολωμού" έγινε  παρουσίαση του βιβλίου αλλά και του προσώπου που επηρέασε την αγαπημένη μας κα Αγγελική για να γράψει αυτό το βιβλίο και αγάπησε τόσο το Σολωμό αλλά και για τους σταθμούς της ζωής του που σημάδεψαν το λογοτεχνικό του έργο. 

Στην συνέχεια έγινε η παρουσίαση της ζωής του ποιητή αλλά και μια σύγκριση της εποχής του  με το σήμερα  και τέλος αναφορά στον ύμνο!!

Τα μεγαλύτερα παιδιά εικονοποίησαν κάποια στιχάκια του Εθνικού Ύμνου!!!



και  τα μικρότερα παιδιά με αφορμή το οικόσημο του ποιητή ζωγράφισαν στην αίθουσα με τα οικόσημα των οικογενειών , το δικό τους ....οικογενειακό οικόσημο!!!


 





Ευχαριστούμε πολύ την κα Δεμέτη για την υποδοχή αλλά και τους γονείς-συνοδούς!!!


 

7η Εβδομάδα (7/8-11/8/23) Αφιέρωμα την Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου 

Ξεκινήσαμε με την παρουσίαση των βιβλίων της Λότη Πέτροβιτς -Αδρουτσοπούλου που υπάρχουν στη βιβλιοθήκη μας.

Διαβάσαμε από το βιβλίο "Στη γειτονιά του Ήλιου"  την ιστορία "Τα παιδιά και το δένδρο" , στη συνέχεια αφού μιλήσαμε για την αξία του δένδρου στο περιβάλλον γνωρίσαμε τον Φρανσίς από το βιβλίο "ο ζωγράφος του δάσους"....


 
και πήραμε τα σύνεργα μας , βγήκαμε στο καταπράσινο κήπο μας, διαλέξαμε ένα δένδρο κι αρχίσαμε να το ζωγραφίζουμε.



 Κάποια παιδιά ανέβηκαν και πάνω στο μουσείο να αποθανατήσουν τον φοίνικα που υπάρχει από την εποχή του Ξενόπουλου !!



 

Εκθέσαμε τα έργα μας για να τα δούν και οι γονείς το μεσημέρι..




 Την επόμενη ημέρα από το βιβλίο της κας Λότη "Στο ίσκιο του παραμυθόδενδρου" διαβάσαμε την ιστορία "Η φωνή των ζώων" που διαπιστώσαμε ότι ο καθένας είναι ξεχωριστός με την δική του φωνή΄και δεν χρειάζεται ούτε να αλλάξει ο ίδιος ούτε να αλλάξει τον άλλον!!!  Στη συνέχεια παίξαμε το Twister  των ζώων .....



 
και ξεκινήσαμε να γράφουμε τις δικές μας μικρές ιστορίες για τα ζωάκια στα μικρά βιβλία και τις παρουσιάσαμε!!



ένα άλλο  παιχνίδι της Ε.Β.Ε ήταν "τα ζώα στη λογοτεχνία" 


 αφού παρουσιάσαμε τα βιβλία που περιέχουν ιστορίες ζώων, τα παιδιά διάλεξαν όποιο βιβλίο ήθελαν, γνώρισαν τον ήρωα, στη συνέχεια κάναμε ταξινόμηση των ηρώων ανάλογα σε ποιο περιβάλλον ζουν και συμπλήρωσαν το αντίστοιχο φύλλο είτε με ζωγραφιά είτε με κείμενο..



Τέλος φτιάξαμε την χρονογραμμή ανάλογα με το πότε γράφτηκε το κάθε βιβλίο, ξεκινώντας από τον Αίσωπο..μέχρι σήμερα





 Σχεδόν καθημερινά προς το τέλος της ημέρας κάνουμε το συμβούλιο της βιβλιοθήκης με τα προβλήματα που μας απασχόλησαν και δίνουμε "λύσεις"...όπως π.χ...αν κάποιο παιδί ενοχλούσε τα άλλα παιδιά και δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες που ψηφίσαμε όλοι μαζί (τις πρώτες ημέρες) βάλαμε την ποινή...να μην χαϊδεύει τον Γρηγόρη για 2 ημέρες!!!!!!


 στην παρέα μας καθημερινά είναι και ο Γρηγόρης, παρακολουθεί όλες τις δράσεις και συμμετέχει!!είναι ένας γάτος ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΟΣ!!!!


 Την επόμενη διαβάσαμε το βιβλίο της Λότη με τίτλο "Το χελιδόνι και η πεταλούδα" μιλήσαμε για τα πουλιά , για την προστασία τους και φτιάξαμε τα δικά μας "πτηνά" μιλήσαμε για τους φόβους μας , τους ονοματίσαμε , είδαμε πως κι αλλά παιδιά έχουν τους ίδιους με εμάς και πώς όταν τους ξεπερνάμε μεταμορφωνόμαστε , σαν την πεταλούδα , δυναμώνουμε σαν το χελιδόνι, κάνουμε δυνατές φιλίες που μας ωθούν να βελτιώνουμε τον εαυτό μας!! 


 




Φτιάξαμε τα δικά μας φανταστικά πτηνά με τις δικές τους υπερδυνάμεις,  συζητήσαμε για τα αποδημητικά και τα επιδημητικά πτηνά, τα γνωρίσαμε και τα κατατάξαμε, μιλήσαμε για τις δυσκολίες που συναντούν στα ταξίδια τους, φτιάξαμε μάσκες και δικές μας ιστορίες Βωβού θεάτρου !!

8η Εβδομάδα (13/8-17/8/23) Αφιέρωμα στη Μάρω Λοϊζου

Δευτέρα 14/8/23 Ξεκίνησε η εβδομάδα μας με την επίσκεψη της εικαστικού κας Άννας Λολοσίδου, με την οποία γνωρίσαμε τα ψυχρά και τα θερμά χρώματα, τα ομαλοποιήσαμε και εκφραστήκαμε ελεύθερα μέσα από χρωματικά σύνολα!!!





 Την επομένη διαβάσαμε το βιβλίο της Μ. Λοϊζου "Η Κατερίνα και ο αόρατος" και αφού μιλήσαμε για τους φόβους μας η  Φωτεινή και ο Κωνσταντίνος μας παρουσίασαν στο βιβλίο "Το χρώμα της καρδιάς μου" και παίξαμε με όλα τα συναισθήματα ,,τέλος ζωγραφίσαμε το δικό μας χρώμα της καρδιάς μας!!!


 Συνεχίσαμε το αφιέρωμα στα συναισθήματα γιατί μας άρεσε πολύ!!!! με το "κουτί του Θυμού" του Κ. Χαραλά. Φτιάξαμε το δικό μας κουτί και βάλαμε μέσα όσα μας κάνουν χαλαρούς όταν θυμώνουμε



την τελευταία ημέρα αυτής της εβδομάδας η Αγγελική(πρώην ξενοπουπουλάκι) φοιτήτρια θεατρολογίας σήμερα ήρθε και παίξαμε διάφορα παιχνίδια έκφρασης, μας άρεσαν πολύ!!!!!!!


 

Τέλος από το βιβλίο της Μ. Λοϊζου "Ιστορίες βυθού" και επειδή η ζέστη όσο πάει κι αυξάνεται..ζωγραφίσαμε τους δικούς μας βυθούς σε κουτιά για να φτιάξουμε τις θαλασσινές μας ιστορίες!!! 


 Βεβαίως δεν μας λείπουν καθημερινά τα παιχνίδια, ο χορός και ο Γρηγόρης!!!!



9η εβδομάδα: 21/8-25/8/2023: Αφιέρωμα στις ΑΞΙΕΣ:


 Ξεκινήσαμε την βδομάδα με την γνωριμία των αξιών και εστιάσαμε στην ΙΣΟΤΗΤΑ-ΣΕΒΑΣΜΟΣ:

 Διαβάσαμε το αντίστοιχο βιβλίο για τη Σιμον Ντε Μποβουαρ και είδαμε την ιστορία της «Εκπληκτικής Γκρέις» https://youtu.be/7M4hj0bj374?feature=shared

Έπειτα, παίξαμε ένα παιχνίδι με κάρτες καλώντας τα παιδιά ένα ένα να κατατάξουν καρτέλες με επαγγέλματα, αντικείμενα, δραστηρίοτητες σύμφωνα με τη δική τους αντίληψη στην «ανδρική» ή «γυναικεία» κατηγορία. Στην αρχή, οι στήλες ήταν μόνο δυο, και η ανδρική γεμάτη με «ανδρικά» επαγγέλματα πολύ γρήγορα όμως, με μια απλή κίνηση , η μεγάλη μας Κατερίνα δημιούργησε μια στήλη ακριβώς στη μέση, χωρίς να έχει ειπωθεί τίποτα από την εμψυχώτρια! Και τότε άλλαξαν όλα !



  Η μεσαία στήλη γέμισε γρήγορα και πολλά παιδιά ξανασηκώθηκαν να βγάλουν τη καρτέλα που είχαν τοποθετήσει πριν και να την βάλουν στη μεσαία στήλη ! Αυτός ο επαναπροσδιορισμός των ρόλων ήταν μια αναπάντεχη εξέλιξη που υιοθετήθηκε από όλα τα παιδιά μιας και μόνα τους κατέληξαν πως εντέλει δεν υπάρχει έμφυλος διαχωρισμός σε πολλά από τα καθημερινά πράγματα που νομίζουμε ότι είναι αποκλειστικά για το ένα ή το άλλο φύλο. Τέλος, αποφασίσαμε ότι ο μεγαλύτερος σεβασμός αξίζει στον εαυτό μας για όσα έχουμε καταφέρει ως τώρα. Παρακολουθήσαμε το βίντεο «Εσύ γέμισες ένα κουβαδάκι σήμερα;»https://youtu.be/yYRvfcSbbw4?feature=shared 




Τέλος, είπαμε ο καθένας κάτι θετικό για τον εαυτό του αλλά γίναμε και καθρέφτες των άλλων γεμίζοντας το κουβαδάκι τους με θετικές δηλώσεις για τον χαρακτήρα και την εμφάνιση τους!

 




Η μέρα αφιερωμένη στην δημοκρατία και κυρίως στην άμεση δημοκρατία. Ξεκινήσαμε με τη διαφορά ανάμεσα στη δημο-κρατια (λαός+έχω την εξουσία) και την άριστο-κρατια (άριστοι+έχω την εξουσία). Εξηγήσαμε την προέλευση της λέξης «ψήφος» και τη σημασία της από την αρχαία εποχή. Έπειτα  γίναμε πολίτες της αρχαίας Αθήνας για μια ημέρα, περιηγηθήκαμε στην αρχαία αγορά και είδαμε πού και πώς μαζευόταν ο λαός για να ψηφίσει και να αποφασίσει για ζητήματα της πόλης του. Φτιάξαμε ομάδες σύμφωνα με τις 10 φυλές και βγάλαμε λόγους για ένα θέμα που όλους μας αφορούσε: την κατασκευή ενός νέου μεγάλου δρόμου εντός της πόλης. Κλήθηκαν όλοι να στηρίξουν με Επιχειρήματα την άποψη τους, να φτιάξουν αντιπροτάσεις για να πείσουν τους συνομιλητές τους και να αποφασίσουν με ψηφοφορία.




 
Αποτυπώσαμε στα μικρά βιβλία των αξιών  κάποιες ενδεικτικές "αξίες" και.....


η Φ. είναι ευτυχισμένη  όταν τρώει γλυκά!!!και βλέπει παιδικά

η Ε. είναι ευτυχισμένη όταν είναι με τα ζωάκια της!!!

η Κ....όταν χορεύει!!!

ο Χ.....όταν του φέρνουν παιχνίδια!!!

ο Κ....όταν παίζει πιάνο!!!!

ο Ν..... Όταν γνωρίζει νέα πράγματα και κάνει νέες γνωριμίες!!!!!

ο Δ. όταν παίζει  με τα ξαδέλφια του "νερφ".......


"αγάπη είναι...να αγαπώ τον εαυτό μου...είπε η Φ.....


 Την τελευταία ημέρα της εβδομάδας  διαβάσαμε  το βιβλίο "Η αέρινη παρέα"της Διονυσίας Πάτρας , προσκεκλημένη ήταν η ίδια η συγγραφέας!!! και συζητήσαμε για τη φιλία. Ο Ορέστης, ο ήρωας του βιβλίου, ήταν διστακτικός και ενώ ήθελε να γίνει φίλος με τα παιδιά ντρεπόταν πολύ. Οι μικροί μας φίλοι όμως, ανέλαβαν δράση! Τον καλωσόρισαν, τον προσκάλεσαν στην παρέα, γέμισαν το το κουβαδάκι του με θετικές δηλώσεις και τελικά τα κατάφεραν! Ο Ορέστης έγινε φίλος με όλα τα παιδιά της βιβλιοθήκης μας. Συζητήσαμε, γράψαμε και ζωγραφίσαμε τι σημαίνει φιλία για τον καθένα και τέλος φτιάξαμε όλη μαζί τη συνταγή της φιλίας!




Τέλος είδαμε τους "6 υπερήρωες " μια ιστορία για την φιλιά!!!!


 

 10η εβδομάδα (28/8-1/9/2023)

Η τελευταία εβδομάδα ήταν αφιερωμένη στους εαυτούς μας !!!!!

Διαβάσαμε το βιβλίο του Σ. Σερέφα "Πωλούνται σκιές" και παίξαμε με τις σκιές μας!!!





 




την επόμενη ζωγραφίσαμε τον εαυτό μας με όλα τα προτερήματα μας!!!!!












 Ολοκληρώσαμε τις θαλασσινές μας ιστορίες στα κουτιά!!!!





Ζυμώσαμε τα παραδοσιακά ζακυνθινά παξιμαδάκια για το πάρτυ μας με την κα Ευριδίκη 






 και......................................όλα τα ωραία τελειώνουν.....
το Σάββατο 2/9 κάναμε το αποχαιρετιστήριο πάρτυ μας!!!
με μουσική!!!


με έκθεση των καλοκαιρινών μας έργων


με την λήξη της ΚΕ2023

με παράσταση Καραγκιόζη από τον θίασο του Σταύρου Κοσκινόπουλου






















Σας ευχαριστούμε όλους !!!

 ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΌΠΩΡΟ

 





 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ’23

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ