«Τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα από τους 17 στόχους της Βιώσιμης ανάπτυξης» -ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΝΗ 26-5-2024

 Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26-5-2024 για 5η συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ για τα Δικαιώματα του παιδιού το οποίο φέτος ήταν αφιερωμένο στα "Ανθρώπινα Δικαιώματα και στους 17 στόχους της Βιώσιμης ανάπτυξης" .


 Ο Σύλλογός μας και φέτος 
 συνεργάστηκε με  την Π.Ε Ζακύνθου, τον Δήμο Ζακύνθου , το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην εκπαίδευση, & το Δίκτυο για τα δικαιώματα του παιδιού (το οποίο θα επισκεφτεί αυτή την εβδομάδα τέσσερα σχολεία με την πλανόδια βιβλιοθήκη του)  & το Δίκτυο Φρενέ Ζακύνθου.

Στο χώρο λειτούργησε έκθεση κολλάζ και ζωγραφική από τα σχολεία:











και για μία ώρα τα παιδιά από 4-12 χρονών είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με τους 17 ΣΒΑ με δράσεις φιλαναγνωσίας και σε κάποια εργαστήρια το τελικό προϊόν ήταν μέσα από τεχνικές του Φρενέ. 


Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου ασχολήθηκαν με τον 14ο Σ.Β.Α «Ζωή στο νερό» & με τα   ΑΡΘΡΑ 6 &27  «Δικαίωμα στη ζωή & στην ανάπτυξη»  με τις νηπιαγωγούς Ελένη  Σαραντάρη, Δώρα Ντάουλα, Ευαγγελία Παναγιώτου &  Ελένη  Ζερμιώτη


Τα παιδιά που συμμετείχαν στο εργαστήριο έλαβαν μέρος σε μια διαδραστική αφήγηση του παραμυθιού "Συνέντευξη με έναν Καρχαρία και άλλους Θαλάσσιους Γίγαντες".
Στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τον αγαπημένο τους θαλάσσιο ήρωα με την τεχνική του Αποτυπώματος (μέθοδος Φρενέ) .


«Πλανόδια βιβλιοθήκη για τα δικαιώματα του παιδιού» για παιδιά Α τάξης 6-7 χρονών, με τους Θ. Κοτσοβό, Α. Κατσανεβάκη, Ν. Μαροειδή.

Όλα τα πρωτάκια μας έπαιξαν με τα δικαιώματα και με το πλούσιο υλικό της Πλανόδιας Βιβλιοθήκης του Δικτύου για τα Δικαιώματα του παιδιού.!!!


 

16ος Σ.Β.Α «Λιγότερες ανισότητες» -ΑΡΘΡΑ 27 &30 «Δικαίωμα ανάπτυξη & επίπεδο ζωής-Μειονότητες»  για παιδιά Β τάξης 7-8 χρονών, με τις  Α. Κόκκαλη & Ε. Νέου



Στο εργαστήριο αυτό υλοποιήθηκαν δράσεις που είχαν να κάνουν με τον 10ο στόχο της Βιώσιμης ανάπτυξης και πιο συγκεκριμένα με τις λιγότερες ανισότητες.
Για το λόγο αυτό επιλέξαμε να ασχοληθούμε με το βιβλίο "Μαύρος ουρανός με ροζ συννεφάκια" που πραγματεύεται την ιστορία ενός πρόσφυγα, του Γκόραν, ο οποίος ζωγράφιζε μόνο ζωγραφιές με μαύρο χρώμα, έχοντας ζήσει τις δυσκολίες του πολέμου. Αυτοί που τον βοήθησαν να ξεπεράσει τις συναισθηματικές του δυσκολίες και να βρει αισιοδοξία και θετικά συναισθήματα στη ζωή του ήταν ο δάσκαλός του και ο θείος του που ήταν ζωγράφος, δίνοντάς του την ώθηση να βρει τα χρώματα και να τα βάζει πια μέσα στον καμβά της ζωής του.
Αφού συζητήσαμε το βιβλίο με τα παιδιά , παίξαμε ένα παιχνίδι "την τόμπολα των συνειρμών" του ΠΔΘΕ. Τα παιδιά έπρεπε να κατηγοριοποιήσουν κάποιες λέξεις που ήταν γραμμένες πάνω στις κάρτες σε θετικά και αρνητικά συναισθήματα.
Κατόπιν, φτιάξαμε το περίγραμμα ενός παιδιού σε χαρτί του μέτρου και μέσα στο περίγραμμα έγραψαν τα παιδιά λέξεις και συναισθήματα και σκέψεις από το βιβλίο που διαβάσαμε, ζωγραφίζοντας κιόλας τις ιδέες τους.
Στο τέλος, φτιάξαμε μια αναμνηστική κονκάρδα με ένα σύνθημα ή μια λέξη που μας έμεινε από την ιστορία με την διαφορετικότητα του Γκόραν και τα παιδιά την πήραν μαζί τους για να θυμούνται πώς μπορούμε να βοηθάμε να υπάρχουν λιγότερες ανισότητες!



 

4ος Σ.Β.Α «Ποιοτική εκπαίδευση» -ΑΡΘΡΑ 28 &29 « Δικαίωμα  στην εκπαίδευση» για παιδιά Γ τάξης, με τις Δ. Πάτρα ,  Α. Σαϊτανίδου & Λ. Ντελή.

 

Στο πλαίσιο της δράσης πραγματοποιήθηκε αρχικά το καλωσόρισμα και η γνωριμία μας με τα παιδιά. Στη συνέχεια  έγινε μια συζήτηση σχετικά με τους 17 στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης και εστιάσαμε στον 4ο ΣΒΑ την Ποιοτική Εκπαίδευση, που αποτέλεσε και το βασικό αντικείμενο του Εργαστηρίου. Σημείο αναφοράς αποτέλεσε το βιβλίο "Δικαίωμα στη Μάθηση" , το οποίο αναφέρεται στη ζωή και το έργο της βραβευμένης με Νόμπελ Μαλάλα.
Τα παιδιά παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την αφήγηση και συμμετείχαν ενεργά στη νοηματική επεξεργασία του βιβλίου. Στο τέλος, ακολουθώντας και τα ίδια το παράδειγμα της Μαλάλα, έγραψαν με ενθουσιασμό συνθήματα και σκέψεις αναφορικά με την Ποιοτική Εκπαίδευση και τα εμπλούτισαν με σχετικές ζωγραφιές.




17ος Σ.Β.Α «Συνεργασία όλων των στόχων» -ΑΡΘΡΟ 6 «Δικαίωμα στη ζωή» για παιδιά Δ τάξης 9-10χρονών, με τις  Α. Κατσαϊτου & Μ. Κατσώνη.

Αφού έγινε μια παρουσίαση όλων των στόχων της Βιώσιμης ανάπτυξης , αλλά και των βιβλίων διαβάσαμε το βιβλίο "Παιδιά σε δράση η ώρα να σώσουμε την γη έχει φτάσει" του Β. Ηλιόπουλου και συζητήσαμε για τα προβλήματα του πλανήτη μας και πως εμείς θα μπορούσαμε να αναλάβουμε δράση....τέλος παίξαμε το παιχνίδι των ερωτήσεων-απαντήσεων της ΕΒΕ "Βοήθησε κι εσύ να αλλάξουμε τη γη" 



 

13ος Σ.Β.Α «Δράση για το κλίμα» -ΑΡΘΡΟ 27 «Δικαίωμα στην ανάπτυξη & επίπεδο ζωής» για παιδιά Ε τάξης 10-11 χρονών, με την Α. Γκλεζάκη



Αφού συζητήσαμε γενικά για τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, εστιάσαμε στον 13ο στόχο που αφορά την κλιματική αλλαγή αναλύοντας τον όρο με παραδείγματα από την καθημερινότητα των παιδιών. Στη συνέχεια παίξαμε το παιχνίδι «Πριν την καταιγίδα» με το οποίο τα παιδιά κλήθηκαν να προτείνουν πλάνο ετοιμότητας για την αντιμετώπιση ενός αναμενόμενου καιρικού φαινομένου σε συγκεκριμένο χρόνο πριν την εμφάνισή του. Στόχος της δράσης είναι τα παιδιά να εξασκηθούν στη λήψη αποφάσεων, να επιχειρηματολογήσουν για να υποστηρίξουν τις προτάσεις τους και να αντιληφθούν τη σημασία της πρόληψης.




 5ος Σ.Β.Α «ισότητα των φύλων» -ΑΡΘΡΑ 12 & 13 «Ελευθερία γνώμης & έκφρασης» για παιδιά ΣΤ τάξης 11-12 χρονών, με τις Ε. Βασιλείου, Ε. Σκλαβούνου , Δ. Τσιμικλή.

Η δράση για τα παιδιά της ΣΤ’ τάξης ασχολήθηκε με τον 5ο στόχο της Βιώσιμης Ανάπτυξης, την Ισότητα των Φύλων, συνδυάζοντας τον με το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης ( άρθρο 13 ). Αρχικά, παρουσιάστηκαν στα παιδιά τρεις σπουδαίες γυναικείες προσωπικότητες που έχουν σπουδαία προσφορά, η καθεμία στον τομέα της. Αυτές ήταν η Μαρί Κιουρί, η Φρίντα Κάλο και η Αύρα Θεοδωροπούλου. Τα παιδιά μελέτησαν τις καρτέλες με τις χρήσιμες πληροφορίες για την κάθε μία από αυτές και στη συνέχεια, κλήθηκαν να διαλέξουν με ποια από τις τρεις θα ήθελαν να συνομιλήσουν μαζί της! Ομόφωνα επιλέχθηκε η Αύρα Θεοδωροπούλου, Ελληνίδα πιανίστρια με μεγάλη προσφορά στο γυναικείο κίνημα της χώρας. Έπειτα, τα παιδιά κατέγραψαν ερωτήσεις τις οποίες θα ήθελαν να απευθύνουν στην Αύρα Θεοδωροπούλου καθώς και τις απαντήσεις που πίστευαν πως εκείνη θα έδινε, στηριζόμενοι/ες στα όσα έμαθαν για αυτήν. Στο σημείο αυτό παρουσιάστηκε στα παιδιά η τεχνική του Ραδιοφώνου, μια εκ των τεχνικών της Παιδαγωγικής Φρενέ. Έτσι, αφού τα παιδιά γνώρισαν το συγκεκριμένο μέσο ελεύθερης έκφρασης, μέσα από οδηγίες και καρτέλες που τους δόθηκαν , στη συνέχεια ξεκίνησαν να στήνουν τη δική τους εκπομπή- συνέντευξη με την Αύρα Θεοδωροπούλου!


 Ευχαριστούμε πολύ τους χορηγούς για την φιλοξενία της Πλανόδιας Βιβλιοθήκης: 

τον όμιλο ΞΕΝΟΣ HOTEL( Καπετάνιος) το 11880 , τον Σύλλογο Γονέων του 1ου Δ. Σ Ρίζας & τους Συλλόγους Διδασκόντων του 2ου & , 3ου Δ.Σ  Ρίζας και Δ.Σ Γερακαρίων .

Τέλος τις εθελόντριες και μέλη του συλλόγου μας :Μ. Γολέμη, Ε. Ζαφειριάδη & Δ. Στογιαννοπούλου

Και του χρόνου όλοι ΜΑΖΙ!!! 




Εισαγωγή

ν.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΜΑΡΤΗΣ 2025

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΑΠΡΙΛΗΣ 2025

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2024